Telttailun A ja O

Millaisia asioita pitäisi ottaa huomioon telttailemaan lähdettäessä? Millaisia asioita pitäisi pakata mukaan ja millaisiin asioihin pitäisi varautua? Olemme koonneet tähän artikkeliin telttailuvinkkejä A:sta O:hon.

Tutustu säätiedotukseen

Ennen matkaan lähtöä on hyvä tutustua säätiedotukseen. Jos haluat tietää esimerkiksi, miltä Suomen kesäsää näyttää, kannattaa vierailla Ilmatieteen laitoksen sivulla ja lukea tiedotteet tarkkaan. Jos luvassa on rankkoja sateita tai tuulta, kannattaa harkita matkan siirtämistä. Märkänä ja kylmissään teltan pohjalla makaaminen ei välttämättä ole sitä, mitä voi kutsua rentouttavaksi lomaksi.

Missä saa telttailla?

Eräs telttailun parhaista puolista on sen helppous ja edullisuus. Suomessa teltan saa pistää pystyy melko vapaasti, vaikkakin tietyt säännöt on hyvä pitää mielessä. Jokamiehenoikeudet antavat kuitenkin suomalaiselle telttailijalle melko vapaat kädet. Yleisen telttailua koskevan säännön mukaan saa teltan pistää pystyyn jonkun toisen omistamalle maalle sillä ehdolla, ettei tästä aiheudu häiriötä eikä haittaa. Pystytys on sallittua kohdissa, joissa on muutoinkin sallittua liikkua. Telttaa ei kuitenkaan saa mennä pystyttämään sellaisille alueille, jotka ovat herkkiä tai jotka vaurioituvat helposti. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi istutukset sekä pellot. Asumuksiin on pidettä riittävän pitkän matkan etäisyys. Telttailun on myös oltava tilapäistä ja on suositeltavaa pysyä samassa paikassa maksimissaan yhden viikonlopun ajan. Jos toisen omistamalle maalle on aikeissa leiriytyä tätä pidemmäksi ajaksi, tulee asiasta sopia yhdessä maanomistajan kanssa. Jos aiot yöpyä toisen omistamalla maalla teltan sijaan asuntovaunussa, tulee sinulla aina olla lupa maanomistajalta.

Vaikka toisen omistamalla maalla saakin telttailla melko vapaasti, on silti hyvä muistaa, ettei tällaisessa paikassa saa tehdä avotulta ilman pakottavaa tarvetta. Telttailijan tulee myös muistaa, ettei toisen pihamaan läpi saa kulkea omalle teltalle ja teltalta pois eikä erilaisia istutuksia saa telttailun aikana tallata. Toisen omistamalta maalta ei saa kerätä sammalta, pensaita eikä muita eikä telttapaikkaa saa roskata. Mahdollisten pesivien lintujen tulee antaa pesiä rauhassa; pesien tuhoaminen tai poikasten vahingoittaminen on ehdottomasti kiellettyä.

Yleisesti ottaen yleisillä uimarannoilla ei saa telttailla, mutta monien virkistyspaikkojen yhteydestä löytyy erikseen osoitettuja telttailualueita. Jos otat telttaretkelle mukaan koiran, tulee se pitää kytkettynä.

Millaista puuhaa telttaretkelle voi keksiä?

Ympäröivän luonnon tutkiminen ja kauniin luonnon keskellä yöpyminen ovat telttaretken parasta antia. Myös pilkkiminen ja onkiminen on sallittua ilman kalastuslupaa. Jokamiehenoikeuksien nojalla telttailija saa kerätä luonnosta sieniä, kukkia sekä luonnonmarjoja. Hän saa myös uida ja veneillä vapaasti sekä käyttää vesistöjä peseytymiseen. Vaikka vesistöjen vettä saakin käyttää talousvetenä, kannattaa aina muistaa kohtuus.

Jos tekemisen puute uhkaa telttaretken aikana, kokeile vaikkapa yhdessä laulamista tai erilaisia ulkoleikkejä. Esimerkiksi 10 tikkua laudalla oli ennen vanhaan suosittu ulkoleikki, mutta on nykyisin vaipunut valitettavan monen mielissä unholaan. Telttaretken aikana saattaa kuitenkin löytyä aikaa myös tällaisten vanhojen ja hyvien perinteiden elvyttämiseen. Korttipakka on hyvä pitää mukana telttaretkellä, sillä erilaiset korttipelit tarjoavat viihdykettä tuntikausiksi. Myös lukeminen ja uiminen ovat kivaa lomatekemistä.

Miten lisätä telttailun turvallisuutta?

Ennen matkaan lähtöä on hyvä ilmoittaa läheisille, minne olet lähdössä ja milloin aiot palata. Ilmoita läheisillesi myös yhteystietosi telttailun aikana ja talleta kännykkääsi hätänumero kaiken varalta. Ensiapulaukku on hyvä pakata mukaan pienten haavereiden varalta. Jos käytät säännöllisesti tiettyjä lääkkeitä, älä unohda pakata niitä mukaan matkan tarpeiksi. Yhdessä telttailu lisää turvallisuutta sekä turvallisuuden tunnetta. Matkaan ei siis välttämättä kannatakaan lähteä yksin eikä ainakaan suunnittelematta ja erilaisiin ongelmatilanteisiin varautumatta!