Mitä kannattaa huomioida, jos lähtee telttailemaan lasten kanssa?

Onko ajatus telttailusta lasten kanssa täysin tuhoon tuomittu ajatus vai voisiko yhteisellä telttaretkellä olla jopa hauskaa. Hyvin suunniteltu telttaretki lasten kanssa voi olla unohtumaton elämys koko perheelle! Kaiken lisäksi telttaretki voi olla erittäin lompakkoystävällinen valinta!

Millaista ruokaa kannattaa pakata mukaan telttailtaessa lasten kanssa?

Ensinnäkin kannattaa suosia terveellistä ruokaa, jota on terveellisen juoman kera tarjolla säännöllisin väliajoin. Tämä auttaa ylläpitämään reipasta mieltä. Liialliset sokeripommit kannattaa sen sijaan jättää hankkimatta, sillä niiden nauttiminen saattaa aiheuttaa verensokerin heilahteluja, mikä puolestaan saattaa aiheuttaa lapsille väsymyksestä johtuvia kiukunpuuskia. Tällaiset puuskat eivät ainakaan paranna telttaretken tunnelmaa.

Vaikka sokeripitoiset herkut jättäisikin pois, on hyvä varata mukaan joitakin namiyllätyksiä, kuten rusinoita, pähkinöitä, maissinaksuja ja kuivattuja hedelmiä. Kokenut telttailukonkari ohjeistaa, että lapsille on hyvä pakata mukaan välipalapussi omaan reppuun. Välipalapussin lisäksi lapsille on hyvä laittaa reppuun vesipullo. On tärkeää huolehtia siitä, ettei lapsen repusta tule liian painavaa ja siitä, että repun sisältö sisältää lasta palkitsevia asioita. Tällöin repun kantamisesta tulee lapselle miellyttävä tehtävä.

Lasten kanssa retkeiltäessä on kenties hyvä ottaa mukaan lapselle tuttuja ruokia, jotka on valmisteltu kotona mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi makaronilaatikko on hyvä mukaanotettava ruoka. Sen voi lämmittää pannulla retkikeittimellä tai nuotiossa. Maitojauhe on retkellä oivallinen apuri, koska siitä saa helposti tehtyä maidon vaikkapa lapsen aamupalamuroihin. Puuroa aamupalana syövälle lapselle voi ottaa mukaan myös kätevää tölkkipuuria. Kuivaruoka on näppärää, koska se on kevyttä ja säilyy hyvin.

Suunnittele aikataulu riittävän väljäksi

Aikataulu kannattaa suunnitella riittävän väljäksi. Ei ole kivaa, jos lasta joutuu hoputtamaan koko retken ajan. Lapselle on tärkeää tarjota riittävästi aikaa tutustua luonnon pieniin ihmeisiin. Hän saattaa esimerkiksi haluta leikkiä luonnosta löytyvillä erikoisilla keloilla tai sieltä löytyvissä erikokoisissa koloissa. Lapselle kävely luontopolulla on jo seikkailu sinänsä. Jos perheessä on vain yksi lapsi, voi olla hyvä idea ottaa lapsen kaveri retkelle mukaan. Tämä auttaa tehokkaasti ehkäisemään kyllästymisen tunteita. Myös tuttavaperheiden kanssa yhdessä retkeily voi olla tällaisissa tapauksissa hyvä idea.

Jos telttailuun on tarkoitus yhdistää vaellusta ja jos mukana on pieniä lapsia, on konkareidne mukaan parempi suunnitella lyhyt kuin liian pitkä reitti. Leikki-ikäiselle 1-2 kilometrin päiväkävely on oikein hyvä matka, sillä pitää muistaa, ettei lapsi luontoa tutkiessaan suinkaan kulje suoraviivaisesti, vaan poukkoilee helposti puolelta toiselle luonnosta löytämiään ihmeitä tarkkaillessaan. Tällöin hänen kävelemänsä matka on helposti reippaasti pidempi kuin edellä mainittu 1-2 kilometriä. Koululainen selviää yleensä jo noin kahdeksan kilometrin päiväkävelystä, kunhan taukoja pidetään riittävästi taukoja.

Pakataanko mukaan leluja?

Se pitääkö telttaretkelle pakata mukaan leluja, riippuu pitkälti lapsesta. Monet lapset eivät kuitenkaan tarvitse telttaretkellä leluja, koska luonto itsessään tarjoaa lapselle aivan riittävästi tekemistä ja tutkimista. Toisaalta jokin pienikokoinen ja kevyt lempilelu saattaa olla hyvä ottaa mukaan esimerkiksi nukahtamistilanteita varten ja ehkäpä jokin iltasatukirjakin voisi olla kiva pitää matkassa mukana, vaikkakin myös iltasadun voi helposti keksiä itse omasta päästä. Ympäröivä luonto ja yhdessä koettu seikkailu antavat tähän monia rakennuspalikoita.

Jos lapsia näyttää uhkaavan väsymys tai kyllästyminen, kannattaa heitä kannustaa leikin varjolla. On myös hyvä ottaa lapset mukaan kaikkeen metsässä tapahtuvaan toimintaan, kuten polttopuiden tekemiseen, sienestykseen, ruuanlaittoon, onkimiseen, veden hakemiseen ja siivoamiseen.

Pakkaa mukaan riittävästi varavaatteita

Oltaessa liikkeellä lasten kanssa on hyvä pakata mukaan riittävästi varavaatteita. Sää saattaa nimittäin vaihtua yllättäenkin, vaikka kuinka olisit katsonut säätiedotteen etukäteen. Muista pakata lapselle mukaan päähine sekä varasukat. Pohdi vaatetusta valittaessa mahdollista sään vaihtumista. Sadevaatteet on hyvä pitää mukana.