Retkeilystä on monen elokuvan teemaksi!

Moni suosii retkeilyä harrastuksena, mutta retkeily sopii myös elokuvien teemaksi. Tässä artikkelissa esitellään muutama elokuva, joiden keskiössä on tavalla tai toisella retkeily.

2012

2012 on elokuva, jossa on katastrofielokuvan aineksia. Elokuva on julkaistu USA:ssa vuonna 2009 eli periaatteessa elokuva sijoittuu tulevaisuuteen, vaikka nyt vuonna 2018 vuosi 2012 onkin jo menneisyyttä. Elokuvan on ohjannut Roland Emmerich ja käsikirjoittanut Roland Emmerich Harald Kloserin kanssa. Elokuvan kuvauksesta vastasi Dean Semler ja leikkauksesta David Brenner sekä Peter S. Elliott. Musiikista vastasi Harald Kloser ja tuotannosta Roland Emmerich, Larry J. Franco sekä Harald Kloser. 2012-elokuvan pääosissa nähdään John Cusack, Oliver Platt, Amanda Peet, Danny Glover, Liam James, Woody Harrelson sekä Morgan Lilyt. Elokuva kestää 159 minuuttia ja sen levittäjänä toimii Walt Disney.

Mistä elokuvassa 2012 sitten on kyse? Elokuvan 2012 keskiössä on tieteiskirjailija ja viikonloppuisä Jackson Curtis, jota näyttelee John Cusack. Tarina alkaa siitä, kun epäluotettavana viikonloppuisänä ja huuhaa-kirjailijana pidettu Jackson lähtee retkelle lapsensa kanssa Yellowstonen kansallispuistoon, josta löytyykin yllättäen salainen tutkimuslaitos. Laitoksessa pyritään valmistautumaan tulossa olevaan maailmanloppuun, jonka on ennustettu tapahtuvan 2012. Näin retki saakin aivan yllättävän käänteen ja suunnitelmat vaihtuvat lennossa.

Vaikka kirjailijaa onkin pidetty hulttiona, suojelee hän seikkailun tuoksinassa lastaan sankarillisella tavalla. 2012-elokuvassa luonto näyttää voimansa maanjäristysten, tulivuorten purkausten ja tsunamien voimalla. Jopa Eiffel-torni saa väistyä luonnonmullistusten tieltä. Samoin käy Vatikaanille. Ilmatie tarjoaa ainoan pelastuksen. Kriitikot eivät ole antaneet 2012-elokuvalle kovin hurraavia arvioita, mutta ainakin 2012 on elokuva, joka kertoo, miten äärimmäisen mönkään lapsen kanssa suunniteltu retki voikaan mennä pieleen. Toisaalta suomalaiseen kansallispuiston suuntautuvalla retkellä tuskin räjähtelevät tulivuoret eikä maakaan todennäköisesti järise, joten tämän katastrofielokuvan voi siltä osin jättää aivan omaan arvoonsa.

Metsän tarina vie retkeilijän metsään ennen kuin hän on ehtinyt edes koota retkeilyvarusteitaan

Edellisestä elokuvasta täysin poikkeava elokuva on suomalainen Metsän tarina -elokuva, joka vie katsojansa metsän keskelle ennen kuin hän on edes ehtinyt pakata retkeilyvarusteitaan tai pohtia retkeilyreittiään. Kyseessä on kotimainen dokumenttielokuva, joka kestää 1 tunnin ja 15 minuuttia. Ensi-iltansa Metsän tarina on saanut 28. joulukuuta vuonna 2012. Sen on ohjannut Ville Suhonen yhdessä Kim Saarniluodon kanssa ja sitä levittää Nordisk Film.

Tässä elokuvassa ei liikuta katastrofielokuvan tunnelmissa, vaan tunnelma on rauhallinen. Metsän tarina sopiikin koko perheelle. Elokuva esittelee ainutlaatuista suomalaista metsää. Siinä kerrotaan metsän monimuotoisesta ja värikkäästä elämästä kauniilla tavalla. Pääosaa tässä elokuvassa esittävät metsän asukkaat, kuten hirvet, karhut, pöllöt, käärmeet, sammakot, muurahaiset sekä liito-oravat. Muinoin kuukkeleita ja palokärkiä pidettiin sielulintuina ja myös nämä lintulajit esiintyvät Metsän tarinassa.

Eläinten lisäksi Metsän tarinassa ovat keskiössä myös puut, joista monet ovat iältään satoja vuosia. Elokuvassa esitellään vaikuttava aarniometsä, jonka näkeminen saa toivottavasti katsojan kunnioittamaan entistä enemmän suomalaista metsäluontoa. Muinaiset suomalaiset suhtautuivat kunnioittavasti metsiemme eläimistöön ja kasvistoon, mutta vaikka suomalaisia pidetään vielä nykyäänkin kansana, jolla on vahva yhteys luontoon, on tämä kunnioitus kuitenkin alkanut hävitä.

Muinaiset suomalaiset kertoivat metsän keskellä nuotion ääressä monia tarinoita, joita toiset kuuntelivat jännittyneinä. Muinaissuomalaiset uskoivat metsän jumaliin, joita he palvoivat. He uskoivat myös menninkäisiin ja maahisiin. Metsässä asustavia eläimiä muinaissuomalaiset kunnioittivat aivan erityisellä tavalla. Eläimiä pidettiin inhimillisinä ja eläimet olivat monien tarinoiden ja satujen päähenkilöitä. Metsän tarinassa katsoja kokeen metsän taian neljänä vuodenaikana. Elokuva on erinomainen ponnahduslauta oman metsäretken suunnittelua silmällä pitäen!