Telttailuvarusteet

Telttailun helpottamiseksi ja miellyttävyyden takaamiseksi on tarjolla monenlaisia erilaisia varusteita. Kerromme tässä artikkelissa, millaisia telttailuvarusteita on tarjolla ja millaisia varusteita telttailijan kannattaa hankkia.

Millaisia varusteita telttailijalle on tarjolla?

Ensinnäkin telttailun tärkein varuste on tietysti teltta, jonka valintaan kannattaa kiinnittää aivan erityistä huomiota, jotta se vastaa käyttötarkoitustasi. Jos valitset telttasi huolella ja huollat sitä vielä huolellisemmin, kestää teltta käytössä useita vuosia. Onkin tärkeää miettiä etukäteen, millaisia ominaisuuksia teltaltasi toivot ja millaisissa maasto-olosuhteissa tulet sitä pääosin käyttämään. Minä vuodenaikoina aiot telttailla pääsääntöisesti ja millaisessa kelissä aiot telttailla? Kuinka monta matkakumppania sinulla on yleensä mukana telttaretkillä? Laadukas teltta maksaa, mutta rahalle saa vastinetta erinomaisten ominaisuuksien ja pitkän käyttöiän myötä. Tarjolla on useita erilaisia telttatyyppejä kupoliteltoista tunnelitelttoihin, kotatelttoihin ja retki- sekä camping-telttoihin.

Teltan lisäksi tarjolla on myös telttavarusteita, retkeilyvarusteita sekä telttojen varaosia. Tärkeintä näiden varusteiden hankintaa harkittaessa on pohtia omia tarpeita sekä tarvikkeiden käyttötarkoitusta. Telttavarusteista esimerkiksi pohjakankaat voivat olla käyttökelpoisia, samoin kuin laavukankaatkin. Varmista aina, että valitset oikean koon!

Vaikka marketeissa myytävät halpisteltat saattaisivatkin tuntua aluksi hintansa vuoksi houkuttelevilta, kannattaa muistaa, etteivät ne välttämättä pidä vettä. Esimerkiksi melojien suosiossa ovat tavallisesti kupoliteltat, koska ne vaativat muita telttoja vähemmän erilaisia kiinnikkeitä.

Varsinaisten telttailutarvikkeiden lisäksi saatat tarvita myös erilaisia retkeilytarvikkeita, kuten retkituoleja, istuinalusia tai ruuanvalmistustarvikkeita. Pohdi jälleen omia tarpeitasi! Jotta nukkuminen teltassa olisi miellyttävää, tarvitaan joko makuualusta tai -pussi. Makuupussin voi toki korvata myös peitolla. Makuualusta auttaa eristämään sinut nukkuessasi kylmästä maasta sekä pehmentää nukkumisolosuhteitasi. Myös ilmapatjaa voi käyttää makuualustana teltassa, joskin sen kanssa saattaa olla hyvä idea pakata mukaan myös helppokäyttöinen paikkaussarja.

Ruuanlaittoa varten on mukaan hyvä varata retkikeitin, kuten Trangia-paketti. Nämäkin voi tosin korvata kaasukeittimellä ja kattilalla. Muista ottaa mukaan riittävä määrä myös keittimen tarvitsemaa polttoainetta, ettet huomaa olevasi nälissäsi tilanteessa, jossa keitin ei menekään päälle. Spriitä käytettäessä on hyvä säilyttää sprii erillään ruuista. Muista, että pakkaat mukaan myös ruokailuastioita – joko kertakäyttöisiä tai pestäviä ja kestäviä ruokailuastioita.

Muista pakata mukaan myös astioidenpesuvälineet, vessapaperia sekä muovipussi roskapussikäyttöön. Jos ulkomaanmatkalle kehotetaan pakkaamaan passi ja hammasharja, niin myöskään telttaretkeltä ei sovi unohtaa hammasharjaa.

Millaista evästä kannattaa pakata mukaan telttaretkelle?

Telttaretkelle kannattaa pakata mukaan riittävästi ruokaa ja juomaa. Kannattaa suosia mahdollisimman terveellistä ruokaa ja välttää liiallista sokeria, joka voi aiheuttaa verensokerin heilahtelua ja jopa aiheuttaa väsymyksestä johtuvaa kiukkua. Sokeriset herkut voi korvata vaikkapa pähkinöillä, rusinoilla, maissinaksuilla tai kuivatuilla hedelmillä.

Ruokailun osalta ruisleipä pitää miehen tiellä – kuten mainoksessa sanotaan. Ruisleivän lisäksi esimerkiksi erilaiset kuppikeitot, nuudelit, omenat, kurkku, pähkinät ja säilykekeitot ovat oivallisia vaihtoehtoja. Soijarouhe korvaa helposti lihan telttaolosuhteissa. Juomavettä kannattaa varata jokaiselle telttailijalle 2 -3 litraa päivää kohden. Jos pidät teestä, pakkaa mukaan teevettä sekä sokeria ja jotakin pientä apetta, kuten keksejä, teen kaveriksi. Veden voi pistää vaikka tyhjiin limsapulloihin. Jos telttaillaan lähellä merta tai järveä, saa pesuveden merestä.

Telttaretkellä kiire ei kannata

Arkinen työelämä ja harrastusmaailma sisältää usein melkoisen kiireen tunnun ja arki voikin olla melkoista kelloon tuijottamista. Telttaretkellä ei kannata turhaan kiirehtiä, vaan aikataulu kannattaa suunnitella mahdollismman väljäksi. Näin ympäröivästä luonnosta nauttiminen onnistuu kaikista parhaiten ja telttailijalle jää aikaa ihastella luonnon pieniä ihmeitä, jotka kiirehtiessä saattaisivat jäädä täysin huomaamatta.

Vaikka taivalta taitettaisiin hitaaseenkin tahtiin, on tärkeää huolehtia siitä, että jalassa on miellyttävät kengät, joilla on hyvä kävellä. Vaelluskengät, -saappaat tai maastolenkkitossut voivat olla hyvä valinta.