Millaisia varusteita kannattaa pakata mukaan lasten kanssa telttailtaessa?

Lasten kanssa telttailtaessa on hyvä pakata perustarvikkeiden lisäksi myös joitakin erikoistarvikkeita. Esimerkiksi oma potta voi auttaa pientä lasta tekemään yöllä tarpeensa. Lapsi voi kokea tarpeiden teon pottaan huomattavasti turvallisempana ja mielekkäämpänä kokemuksena kuin vessareissulle lähtemisen pimeään metsään. Mitä muuta kannattaa huomioida lasten kanssa telttailtaessa? Lue tästä artikkelista alan konkareiden jakamat vinkit.

Hanki myös lapselle kunnon jalkineet vaellukselle ja kannusta lasta leikin varjolla

Mikään ei ole ikävämpää kuin huonoilla tai käyttötarkoitukseen sopimattomilla jalkineilla kävely. Tästä syystä onkin tärkeää huolehtia siitä, että myös lapsilla on asianmukaiset kengät retkillä. Jo lapsille voi tarvittaessa hankkia omat vaelluskengät, joita ei kannata ostaa käytettyinä vaan joihin kannattaa satsata. Märkään ja mutaan on hyvä varautua myös jalkineiden osalta. Retkireitin varrelle voi esimerkiksi keksiä tarinan vaikkapa laava-ansoista ja vuorenpeikoista. Näin kävely sujuu huomattavasti helpommin leikin varjolla.

Huolehdi lapsen asianmukaisten jalkineiden lisäksi myös riittävästä varavaatearsenaalista

Sen lisäksi, että on tärkeää huolehtia, että lapsella on mukana asianmukaiset ja tarkoitukseen sopivat jalkineet, on tärkeää huolehtia myös siitä, että mukana on riittävä määrä varavaatteita. Sää saattaa muuttua nopeasti matkan aikana tai se saattaakin osoittautua erilaiseksi, mitä säätiedotteet antoivat ymmärtää. Lapsi saattaa myös kastua tai likaantua matkan varrella, jolloin varavaatteet tulevat tarpeeseen.

On myös tärkeää huolehtia siitä, että lapsella on yöllä riittävän lämmin nukkumapaikka. Pienimmille retkeilijöille saattaa riittää äitiyspakkauksen makuupussi. Isompien lasten kohdalla voidaan käyttää vaikkapa aikuisille tarkoitettua makuupussia, jota voidaan pienentää sitomalla makuupussin toisesta päästä ylimääräinen osa kiinni. Näin makuupussi pienenee kuin taikaiskusta ja on entistä sopivampi pienen retkeilijän käyttöön.

Miten valmistaa lasta teltassa viettävään yöhön ja millaiset tavarat voivat häntä auttaa?

Vaikka olisit itse kokenut telttailija, kannattaa muistaa, että lapselle teltassa yöpyminen vastaa jännittävää seikkailua. Hyvä idea onkin kokeilla yöpymistä ensin vaikkapa omalla pihalla. Sieltä on helppoa siirtyä nukkumaan omaan tuttuun ja turvalliseen sänkyyn, jos käykin niin, että koti-ikävä pääsee valloilleen teltassa kesken yön. Teltassa luonnon omat äänet kuuluvat huomattavasti paremmin kuin kotona sisätiloissa, mikä voi olla lapselle pelottava kokemus. Peloista onkin hyvä puhua lapsen kanssa etukäteen ja luonnon äänistäkin voi lapselle kertoa etukäteen teltassa yöpymiseen luonnollisesti kuuluvana seikkana. Oma rakas unilelu tai tutusta satukirjasta luettu iltasatu voivat auttaa luomaan lapselle turvallisen tunnelman.

Otsalamppu on hyvä väline hämärässä liikuttaessa ja potta auttaa yöllisissä vessakäynneissä

Otsalamput kannattaa pakata mukaan telttaretkelle, koska ne helpottavat huomattavasti hämärässä liikkumista. Pienelle lapselle voi ottaa mukaan oman potan, koska potan käyttäminen voi olla yöllä lapselle helpompaa kuin vessatarpeiden tekeminen ulkona sysipimeän luonnon keskellä.

Lapsi oppii luonnossa retkeillessään paljon, mutta retkeily sisältää myös vaaranpaikkoja

Luontoa tutkiessaan ja retkeillessään lapsi oppii paljon melkein kuin itsestään. Hän voi kokeilla marjastamista, sienestämistä ja kalastamista tai vain leikkiä kauniin luonnon tarjoamassa luonnollisessa leikkipuistossa. Tällaiset tilanteet tarjoavat oivallisen oppimistilaisuuden sekä mielekästä ja kivaa tekemistä. Samalla ne kuitenkin sisältävät myös vaaranpaikkoja. Esimerkiksi puukon ja tulen käsittelyssä tulee noudattaa varovaisuutta. Erilaisten retkellä tarvittavien työkalujen käyttämistä onkin hyvä harjoitella jo kotona ennen retkelle lähtöä. Mukaan on hyvä pakata myös ensiapulaukku haavereiden varalta. Ennen retkelle lähtöä on hyvä ilmoittaa läheisille omista retkeilysuunnitelmista.

Jos lapsi tai joku perheenjäsenistä tarvitsee säännöllistä lääkitystä, tulee lääkkeet muistaa ehdottomasti pakata mukaan ja niitä pitää olla riittävästi koko matkan tarpeita silmällä pitäen. Eikä telttaretkellekään toki lähdetä ilman hammasharjaa!